Domeinnaam kiezen en registreren

Domeinnaam kiezen

Een domeinnaam is het adres van de website op internet. Een domeinnaam moet bestaan uit twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit letters (A tot en met Z), cijfers (0 tot en met 9) of een liggend streepje ( – ). Het domeinnaam van deze site is tipsvoorjewebsite.nl.

Een goed domeinnaam kiezen is erg belangrijk. Een goede naam scoort hoger in de zoekmachines en wordt door jouw bezoekers beter onthouden. Een goede domeinnaam bevat bijvoorbeeld:

  • de naam van jouw bedrijf of merk
  • jouw dienst of product
  • de populairste zoektermen voor jouw website
  • relevante extensie (.nl voor een Nederlandse site, .be voor een site uit België)

Belangrijk! Maak je domeinnaam niet te lang. Hoe langer de tekst, hoe moeilijker te onthouden voor jouw bezoekers. Vermijd ook het gebruik van een 0 (nul) of o (letter o). Een bezoeker kan zich in beide vergissen.

Domeinnaam registreren

Nadat je een naam hebt bedacht voor je site, moet je kijken of de domeinnaam nog beschikbaar is.  Het kan zijn dat iemand anders deze naam al heeft geregistreerd.

 

 

 

Je kunt eenvoudig je domeinnaam registreren bij een hostingprovider. De prijzen en service kunnen nogal verschillen, dus bekijk de voorwaarden goed. Hieronder heb ik een aantal bedrijven opgesomd waar je een domeinnaam kunt registreren.

Gratis domeinnaam

Voor een gratis domeinnaam kun je terecht bij Dot.tk. Voordat je een domeinnaam hier aanvraagt, heb je al een website of homepage nodig. Het is een re-direct. Dit wil zeggen dat jouw site al ergens online staat en dat de site ook bereikt kan worden via het .tk adres. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een website hebt met een lange domeinnaam. Je kunt een nieuwe gratis domeinnaam aanmaken bij dot.tk die dan verwijst naar jouw (reeds bestaande) website. Er worden wel een paar eisen gesteld. Lees deze eerst grondig in de Policies-pagina.

Je hoeft voor de registratie van de domeinnaam niets te betalen, maar een van de vereisten is dat je minimaal 25 bezoekers hebt in 90 dagen. Haal je dit niet, dan vervalt je registratie.

Gratis via SoHosted

Je kunt ook een gratis domeinnaam registreren bij SoHosted. Jouw naam krijgt dan de extensie .ophetweb.nu. De naam van jouw site wordt dan bijvoorbeeld: mijn site.ophetweb.nu.

Is het helemaal gratis? Ja, maar…….

Wanneer je de website wilt hosten (online wilt hebben) en gebruik wilt maken van email, dan moet je wel een hostingpakket afsluiten. Dit kan bij SoHosted al vanaf €1,50 per maand.