Linkbuilding, het verkrijgen van backlinks

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verzamelen van links naar jouw website (of een pagina daarvan).

De zoekmachines (specifiek Google) vinden het van groot belang dat er websites zijn die ‘linken’ naar jouw website. Met ‘linken’ bedoel ik dat een website een verwijzing heeft op hun website naar die van jouw met het URL-adres daarbij. Wanneer iemand daar op klikt, komen ze op jouw website terecht. Dit wordt ook wel backlinken genoemd.

Hoe meer links er zijn naar jouw site, hoe belangrijker jouw site wordt gevonden door Google (mits links van relevante sites). Het is belangrijk om niet alleen veel backlinks te hebben, maar het liefst backlinks van een website met een hoge importantie. Google heeft elke website een waarde gegeven die tot uiting komt in een pagerank. Hoe hoger de score, hoe belangrijker Google deze website vindt. Op fora lees je tegenwoordig steeds meer dat de pagerank een achterhaald fenomeen is en je er niet te veel waarde meer aan moet hechten. Feit is dat de pagerank nog bestaat. Daar waar je kunt, zou ik proberen links te krijgen van waardevolle websites.

Linkbuilding is niet gemakkelijk. Er zijn veel webmasters die ook een retourlink willen naar hun website voordat zij er één naar die van jouw plaatsen. Deze links hebben minder effect. Deze backlink naar jouw site wordt als het ware opgeheven door de retourlink. Het is ook niet zinvol om een link naar jouw site te krijgen met een nofollow (rel=nofollow). Deze links worden niet gecrawled en de pagerank van die website telt dan niet.

Hoe kom je nu aan backlinks?

Links kopen

Goed opletten!

 

Niet zomaar links kopen

Een link van een website naar die van jou vertelt Google iets over de kwaliteit van jouw website. In theorie, hoe meer links naar jouw site, hoe beter je website is. Of toch niet?

Google vindt helaas van niet. Het gaat namelijk niet alleen om het aantal backlinks, maar juist om de kwaliteit van de backlinks. Een backlink van een site over honden wordt niet gewaardeerd door Google als deze linkt naar jouw site over vliegtuigen. Wanneer je teveel van deze ‘slechte’ links naar jou site hebt, wordt je zelfs door Google gestraft.

Wanneer je backlinks koopt of een abonnement hebt bij een bedrijf die maandelijks een aantal backlinks voor je creëert, is het goed mogelijk dat je slechte links ontvangt naar jouw site.

Let er goed op dat de backlinks en artikelen worden geplaatst op blogs en sites die relevant zijn t.a.v jouw website of keywords.

Moet je nu helemaal geen links kopen? Google vind van niet, maar het is voor Google niet te achterhalen hoe jij aan jouw backlins bent gekomen. Waneer je zeker weet dat de gekochte links op sites zijn geplaatst die relevant zijn aan die van jou, dan kun je links kopen via een derde partij.

Goede inhoud

Een goede manier om links naar de website te krijgen is door de pagina’s van je site een goede inhoud (content) te geven. Als er waardevolle informatie in staat, zullen bezoekers naar jouw site verwijzen op hun eigen site, in een blog, artikel of op social media. Dit zijn kwalitatief goede links. Je hoeft geen retourlink te plaatsen of ervoor te betalen. Google waardeert deze links ook het best. Er wordt immers door een andere partij aangegeven dat jij een waardevolle site hebt.

Links ruilen

Deze optie is heel tijdrovend. Je moet van elke website waar je een link van wilt de webmaster benaderen en (meestal) via e-mail een link vragen op zijn site. Aan één link heb je niet veel, dus dit moet je voor vele websites herhalen. Vaak krijg je niet eens een reactie en is al het werk voor niets geweest. Zoals al eerder gezegd is een backlink met een retourlink niet heel zinvol. Wellicht dat jij of de andere webmaster nog een website heeft en kun je een driehoekslink maken. Jij linkt naar site A, site A linkt naar site B en site B linkt naar jouw. Let er wel op dat deze links van relevante sites moeten zijn. Deze manier van linkbuilding wordt wel veel toegepast want het is gratis (behalve je tijd dan…).

Startpagina's

Je links plaatsen op startpagina’s is een makkelijkere manier om backlinks te krijgen dan het ruilen van links met een ‘normale’ website. Het doel van een startpagina is nl juist het plaatsen van zo veel mogelijk links. Er staat verder geen inhoud op zo’n site. Kijk in het menu bij SEO/meer bezoekers door promotie voor meer informatie over startpagina’s.

Schrijf artikelen en blogs

Door artikelen te schrijven met een link naar jouw website of een blogbericht te maken (ook met link) heb je een natuurlijke link te pakken. Google vind deze links belangrijk, want kennelijk is jouw site interessant genoeg om in een artikel of blog geplaatst te worden. Wees echter zuinig met het plaatsen van links. Te veel links naar jouw website in een artikel of blog wordt weer gezien als niet natuurlijk en er wordt geen waarde aan de link toegekend door Google.