Je website (deels) laten maken

Website maken, zelf doen of (deels) uitbesteden?

Wanneer je voldoende budget hebt, kun je je website laten maken of ontwerpen door een professional. Het ontwerpen is geen gemakkelijke klus. Zeker wanneer je een zakelijke / professionele website wilt, kan een ervaren webdesigner deze naar alle waarschijnlijkheid beter maken dan jijzelf. Hij doet dit dagelijks en is erop getraind om jouw wensen te vertalen naar een professioneel ontwerp.

Je hoeft niet per se alles uit te besteden. Je kunt er ook voor kiezen om alleen je logo en huisstijl uit te besteden, een template te laten maken of SEO hulp in te schakelen.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je website te maken. Zelf een website maken valt best mee. Zeker wanneer je een Content Management Systeem (CMS) gebruikt en/of een template.

Webdesigner inhuren of Template maken?

Je keuze voor een webdesigner is zeer persoonlijk. De voordelen zijn zijn kennis en ervaring, hierdoor kan hij een website veel sneller maken (en waarschijnlijk ook professioneler) dan jijzelf. Het kost echter wel (veel) geld. Wanneer de site is opgeleverd, moet je voor iedere wijziging weer terug naar de designer en komen er weer kosten bij kijken. Ik heb zelf geen webdesigner ingehuurd, maar heb voor deze site (TipsvoorjeWebsite) een bestaande template gekocht. Kijk bij Template voor je website voor leuke voorbeelden van templates die jij wellicht kunt gebruiken.

Je kunt ook zelf een template maken. Dit kan middels een template programma genaamd Artisteer. De template die je maakt, kun je gebruiken voor een WordPress, Joomla of Drupal website. Voor dit programma moet je betalen, maar daarna kun je het onbeperkt en oneindig gebruiken.

Logo en Huisstijl

Naast een website ontwerp, heb je waarschijnlijk ook een logo en/of huisstijl nodig. Een mooi logo geeft de website een professionele uitstraling en een bijpassende huisstijl (voor briefpapier, visitekaartjes, mail enz) maken je bedrijf herkenbaar. Het laten ontwerpen van een logo en huisstijl hoeft niet duur te zijn. Er bestaat een unieke site waar je een wedstrijd kunt starten voor geïntersseerde ontwerpers. Jij kunt ook een wedstijd starten! Laat ontwerpers jouw nieuwe logo, huisstijl en/of website ontwerpen en bepaal zelf welke prijs de winnaar krijgt. Wie de winnaar wordt, bepaal je natuurlijk zelf. Als je op de site kijkt, zie je dat de prijs rond € 150,- ligt. Dat is niet gek voor een nieuw ontwerp! Wil je hier meer over weten? Kijk dan op deze site: Ontwerpen voor geld.nl.

SEO, Search Engine Optimalization.

SEO staat voor Search Engine Optimalization. In het Nederlands vertaald: Zoekmachine Optimalisatie.

Het betekent het optimaliseren van je website voor de zoekmachines van bijv. Google, Yahoo, Bing etc. Het optimaliseren doe je o.a. door zoekwoorden (woorden waar mensen in de zoekmachines op zoeken) in je teksten te verwerken, door linkbuiling en je site zoekmachine-vriendelijk te programmeren. Hoe beter je site is geoptimaliseerd, hoe beter je pagina wordt gevonden door bezoekers die in de zoekmachines zoeken.

Kijk op de pagina SEO voor tips om je website te optimaliseren.

Content Management Systeem (CMS)

Een Contentmanagementsysteem (ook wel CMS genoemd) is een softwaretoepassing waarmee je zonder veel technische kennis gegevens op het internet kunt plaatsen.

Je laadt dit CMS programma op de server (via FTP) en je logt in via internet. Wanneer je bent ingelogd in het CMS programma ben je de beheerder en kun je gemakkelijk artikelen en menu’s toevoegen aan je website. Je kunt in het systeem je eigen template uploaden (bijvoorbeeld die je via Artisteer hebt gemaakt, of die je hebt gekocht) en je site staat binnen no time online. Je hebt geen technische kennis nodig, want je typt een artikel, geeft aan waar het artikel geplaatst moet worden en hij verschijnt op je site. Wanneer je geen CMS programma hebt, moet je elk artikel dat je maakt via de FTP-server weer uploaden naar je site. Als je veel aanpassingen of nieuwe artikelen maakt, is het vervelend om deze steeds via FTP te moeten uploaden naar je website. Met een CMS programma heb je daar geen last van, want die staat al op de server.

Het mooie van een CMS is dat je je website kunt uitbreiden met plugins. Dit zijn programma’s die je in je CMS upload en die je vervolgens activeert om ze online op je website te krijgen. Een paar voorbeelden van leuke plugins zijn contactformulieren, back-up programma’s, programma’s om foto’s en filmpjes op je site te plaatsen, extensites voor een webwinkel (zoals betaalprogramma’s en een winkelwagen) en oneindig veel meer.

Ik geef hier twee voorbeelden van bekende CMS programma’s:

WordpressWordPress            Joomla Joomla!

 

Let op! Wanneer je kiest voor een CMS moet je er wel op bedacht zijn dat je het juiste hostingpakket hiervoor hebt afgesloten. Veel CMS programma’s gebruiken PHP en MySQL. Kijk eerst op de site van het door jouw gekozen CMS programma welke eisen er aan je hostingpakket worden gesteld en laat je hosting indien nodig upgraden voordat je het CMS programma op de server probeert te zetten.

 

HTML-editor

Wanneer je besluit om zelf je website te maken heb je o.a. kennis nodig van HTML. HTML staat voor HyperText Markup Language. Dit is een computertaal waarmee je een website kunt bouwen. dit gebeurt middels codes die ‘tags’ worden genoemd. Je kunt deze tags in je notepad schrijven, maar makkelijker is het om een HTML editor te gebruiken.

Een HTML-editor is een software programma om webpagina’s te maken. Zo’n programma maakt het plaatsen van tags eenvoudiger door te werken met verschillende kleuren, tabellen, code-checkers en wizards.

Ik heb een aantal bekende editors voor je op een rijtje gezet:

Er zijn uiteraard veel meer editors te vinden op het www. Bekijk er eens een paar en download een gratis trial om te kijken welke editor jij kunt gebruiken voor de bouw van jouw website.

 

HTML-code

Nu je een editor hebt, kun je beginnen met het schrijven van de ‘code’ voor je website. Toen ik mijn eerste website ging bouwen, had ik geen verstand van html, maar aan de hand van de volgende websites heb ik het mijzelf genoeg kunnen aanleren om een goede website te maken:

WebHTML is gericht op het bouwen van simpele websites voor beginners. De doelgroep is de absolute beginner die een eigen website wil bouwen. De website wordt niet meer up to date gehouden, maar biedt nog steeds waardevolle informatie voor de HTML-leek.

Deze site beschrijft de beginselen van HTML in een cursus vorm.

Dit is een engelstalge site die zeer uitgebreid is. wil je allerlei extra’s in je site verwerken naast platte tekst en afbeeldingen, dan raad ik je aan hier een kijkje te nemen. Zij bieden niet alleen informatie over HTML aan, maar ook over PHP, CSS, Javascript, XML en veel meer.

Heb je de informatie over HTML bekeken en lijkt je dat te veel werk of te lastig? Wellicht is een CMS (Content Management Systeem) dan iets voor jou. Hier hoef je niet voor te kunnen programmeren of HTML te leren.